english flag real estate investing gran canaria SPANISH-flag-GESTION-INMOBILIARIA-gran-canaria hungarian flag real estate investing gran canaria

INGATLAN KEZELÉS A KANÁRI-SZIGETEKEN

GRAN CANARIA

KORONAVÍRUS HATÁSA AZ INGATLANPIACRA

Mondanivalónkat azzal szeretnénk kezdeni, hogy mi alapvetően Gran Canaria ingatlan árainak alakulásával vagyunk tisztában, mivel azt napról napra nyomon követjük.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a szigetcsoport mind a 7 szigete hasonló folyamaton mehet keresztül, mint a „miénk”. Némi betekintést szeretnénk nyújtani, hogy miként zajlott és zajlik az élet és az ingatlan árak alakulása itt a szigeten.

Az alábbiakban végigvesszük, hogy miként hatott az emberek életére a koronavírus, és azt, hogy ez milyen kihatással van jelenleg a bérleti és az értékesítési oldalra az ingatlanpiacon. Lássuk.

Kevés az ember Gran Canarián

Az élet alakulása

Amikor „felütötte a fejét” a koronavírus itt Gran Canaria szigetén, akkor az első napokban a meglepődés jelei mutatkoztak a szigetlakók és turisták körében. Azt érdemes tudni, hogy hozzávetőlegesen novembertől áprilisig a skandinávok kedvelt úti célja ez a régió, akik jellemzően itt töltik az egész téli időszakot. Tehát javarészt tartósabban itt élők alkották az ingatlan piac szereplőit, és közülük is inkább az idősebb 60 feletti nyugdíjas korosztály.

Lenyugvó nap a kanári szigeteken

Teltek, múltak a napok és egyre több hír látott napvilágot.

Ezek a hírek leginkább arról szóltak, hogy a koronavírus „nem szereti” a 20 foknál magasabb hőmérsékletet, ezért elpusztul, ami eleinte megnyugtatásra adott okot a legtöbb embernek a szigeten.

Pár nap elteltével, jött egy nagyobb horderejű információ, mely szerint az egyik tenerifei szállodában koronavírus által fertőzött személyt találtak, így egy egész szálloda lezárásra került.

Ez a szálloda, közel 2 hétig karantén alatt volt és naponta erről cikkeztek az újságok, és TV híradások. Körülbelül ez volt az az időszak, amikor mindenki elkezdte egyre komolyabban venni ezt a dolgot, mert ezt követően szinte lavina szerűen történtek az események.

Eltelt pár hét, és a szigeten való tartós tartózkodásnak a reményét sokan elvesztették.

Egyre többen döntöttek úgy, hogy hazájukba visszatérnek és felfüggesztik a téli nyaralásukat. A helyzetet tovább tetőzte, hogy a hatóságok is egyre keményebb szankciókat kezdtek bevezetni.

Először 2 hetes kijárási tilalmat rendeltek el, majd ezt meghosszabbították további 4 héttel (jelenleg ezt az időszakot töltjük a cikk írásának pillanatában). Itt a kijárási tilalom elég szigorúan be van tart(at)va, mivel csak a legközelebbi élelmiszer boltba, illetve patikába való közlekedés céljából lehet az otthonokat elhagyni.

Az utcán egy háztartásból egyszerre csak 1 ember közlekedhet. A munkába járáshoz is igazolás kell. Az utakon folyamatos a rendőrségi ls katonai ellenőrzés, és szükség esetén keményen bírságolnak is. A szállodák, boltok, szolgáltató egységek bezártak, turisták nincsenek a szigeten.

Az egész sziget „megállt”, az utcákon minimális mozgás tapasztalható. Az emberek fegyelmezetten az otthonaikban tartózkodnak. 

koronavírus idején hagyják el az emberek a szigetet
Ingatlanok felülnézete a Kanári-szigeteken.

Bérleti és adás-vételi ingatlanpiac helyzete

Az ingatlanpiac szereplői egyelőre eléggé eltérően reagálnak a kialakult helyzetre. Van aki tudomást sem akar venni róla, és van aki igyekszik alkalmazkodni a viszontagságokhoz. Ennek megfelelően két típusú ingatlan tulajdonossal találkozhatunk. 

„Kiülöm, amíg vége lesz ennek”

Vannak tulajdonosok, akik azt mondják, hogy a koronavírus pániknak úgyis hamarosan vége lesz, így nem engednek sem a hosszútávú bérleti díjból, sem pedig a rövidtávú vendég éjszakák áraiból.

Az most kijelenthető, hogy a rövidtávú bérbeadás teljesen „megállt”. A szigeten jelenleg, csak helybéliek vannak, és azok az emberek (köztünk mi is), akik külföldiek, de életvitelszerűen itt élnek.

Ebből kifolyólag a keresleti piac a rövidtávú bérbeadás esetén szinte teljesen lehetetlen. Aki a hosszabb távú, minimum 6 hónapos ingatlan bérbeadásban gondolkodik, az jobb eséllyel indul a bérleti piacon.

„Igyekszem alkalmazkodni”

A tulajdonosok másik típusába tartoznak azok, akik igyekeznek alkalmazkodni a piaci helyzethez és árcsökkentésbe kezdtek. A matematika valószínűleg az Ő javukra billenti a mérleg nyelvét, ami az éves bevételek összesítésekor meg is fog mutatkozni.

Jellemzően 5-30% közötti hosszú távú bérleti díj redukálással próbálkoznak, ami még mindig jobb, mintha üresen állna az ingatlan. Ugyanakkor őket is sürgeti az idő, mivel a keresleti piac korlátozott a mostani mérsékelt lakosságszám által.

Ingatlan adás-vétel

A jelenlegi kijárási tilalom miatt értelemszerűen megszűnt a adás-vételi piac létjogosultsága.

Kínálat az továbbra is akad, viszont a kereslet az megszűnt. Az ingatlan árak stagnálnak, és mindenki kivár. Ilyenkor nem sok értelme van árakat csökkenteni, mert a vevő attól nem fog jönni.

Összegzés

A felvevő piac (akik bérelni szeretnének), jelentősen korlátozott, a korábban vázolt populációs helyzet következtében.

Elmondható, hogy most azok jöhetnek ki jobban a befektetéseikből, akik ingatlan tulajdonosként jelenleg inkább engednek némileg az árból, hogy bérbe legyen adva a házuk, lakásuk.

Akik pedig ingatlan szeretnének venni, azok most jobban teszik, ha kivárnak, mert valószínűsíthető, hogy lesznek remek vételi lehetőségek a szigeten a koronavírus lecsengése után.

BEFEKTETÉSI CÉLLAL INGATLANT VENNE,

VAGY BÉRBE ADNA GRAN CANARIA-ÁN?

HA FELVESZI VELÜNK A KAPCSOLATOT,

SEGÍTÜNK MEGTALÁLNI A LEGJOBB MEGOLDÁST.